Væpnet angrep mot zapatister

Spenningen mellom zapatistene og paramilitære grupper i Chiapas øker i takt med utbyggingen av turistkomplekser og megaprosjekter i området. Det meldes om dødsfall etter væpnet angrep mot zapatistlandsbyen Bolón Ajaw rett ved turistområdet Agua Azul nordøst i Chiapas.

Tidlig på morgenen 6 feburar tok medlemmer av den paramilitære gruppen OPDDIC seg inn i Bolón Ajaw. Bevæpnet med macheter og skytevåpen gikk de til angrep på en gruppe zapatister som nettopp hadde startet dagens kollektive arbeid i landsbyen. Det meldes om ett dødsfall blant OPDDICs medlemmer som resultat av angrepet, men dette er enda ikke bekreftet av sikre kilder. Menneskerettighetsorganisasjonen FRAYBA og zapatistenes autonome myndigheter uttrykker sterk bekymring om sikkerhetssituasjonen i området.

Siden zapatistopprøret i 1994 har hæren og paramilitæregrupper gjort politisk organisering vanskelig for zapatistene. Etter sterke spenninger og flere massakrer på slutten av 90 tallet har Chiapas vært definert som et område i lavintensitetskrig. Situasjonen har imidlertid tilspisset seg under delstatens nåværende guvernør Juan Sabines, som ønsker å gjøre Chiapas om til Mexicos nye turistmaskin - ett nytt Cancún – som Sabines selv karakteriserer det. I hele Chiapas drives det med utbygging av ulike komplekser og infrastruktur som skal lokke turister til delstaten. Dette er en del av Plan Proyecto Mesoamericano, tidligere Plan Puebla Panama, som tar sikte på å integrere landene i Mellom-Amerika nettopp gjennom infrastruktur og andre nyliberalistiske utviklingsprosjekter. Utbyggingene møter imidlertid mye motstand over hele Mellom-Amerika blant annet fordi det legges beslag på urfolksterritoriene og fører til at urfolk mister sitt levegrunnlag. Agua Azul; nydelige fossefall sammen med tropisk jungel, er en av de mest populære turistatraksjonene i Chiapas. Delstatsguvernør Sabines vil imidlertid utvide området for å kunne ta imot enda flere turister, og vil innlemme fossefallene som tilhører zapatistlandsbyen Bolon Ajaw, som ligger langs samme elveleie som Agua Azul. Zapatistene ønsker å fortsette å leve som bønder, samt å besktte naturressusrene mot ødeleggelsene av økosystemene som turistkompleksene frer med seg, og kjemper imot utbyggingen. Beboerne av Landsbyen Agua Azul ble i 2006 innkorporert i den paramilitære organisasjonen OPDDIC, og da startet truslene og de fientlige aksjonene mot nabolandsbyen Bolon Ajaw. Medlemmer av OPDDIC har ved flere tilfeller kommet inn i landsbyen, angrepet zapatistene med pistoler, brent avlinger og hus, og truet kvinner og barn. Det er også klare bånd mellom delstatspolitiet og OPDDIC, og også politiet har ved flere tilfeller tatt seg inn i Bolon Ajaw. Konflikten i Bolon Ajaw går inn i rekken av angrep mot zapatines autonome prosjekt, flere urfolkslandsbyer blir tvangsforvist fra sine områder, deriblant zapatistlandsbyen Laguna de San Pedro hvor familiene i januar 2010 ble hentet ut i helikopter og alle deres eiendeler ble brent.

Reidun Blehr Lånkan og Susanne Normann, Kvinneutvalget, i Chiapas
Land